2015. november 15., vasárnap

Okoskodás - Avagy kitől vegyünk könyvet?

Bbabri bejegyzése alapján kezdett motoszkálni a buksimban a vezérhangya, hogy talán nincs eleget hangsúlyozva, miért is olyan lényeges, hogy egy könyvet honnan szerez be az olvasó. 
Értem ezalatt, hogy egy nagyobb áruházláncban (van belőlük szám szerint jelenleg három - ha egybe számoljuk azt a kettőt, ami összevonás alá került, ugye), vagy magától a kiadótól, ha van rá lehetőség. 

És ez miért is olyan téma, amit szükségesnek tartok újból elővenni? 

Nos, mint sokan talán rájöttetek az évek folyamán, a kiadók többségének helyzete nem túl rózsás. Sok sorozatot félbe kell hagyni, nem jönnek ki időre a beígért könyvek, satöbbi, satöbbi, amik miatt az olvasók hajlamosak köveket hajigálni a kiadókra, és felháborodott levelekkel bombázni őket. 
Ami valahol egyébként érthető reakció, én sem örülök neki, ha egy kedvelt, nagyon várt sorozatom félbe marad, mert persze én is kíváncsi vagyok, és számomra sem elég a sztenderd szöveg, hogy akkor tanuljak meg angolul, és olvassam úgy. Én is a saját, szépséges anyanyelvemen szeretek könyveket olvasni, mint sokan mások is, DE! 
Maguk a kiadók, és én magam sem győzöm kellőképp kiemelni: ők is csak pénzből élnek. 

Tudni kell, hogy a "multik", hogy másképp ne nevezzem... Szóval a nagy terjesztők, kemény százalékokat visznek el egy-egy könyv eladásakor. Vagyis ha te megveszel az egyik nagy terjesztőnél egy regényt 3000 forintért, annak minimum a fele, de akár még nagyobb része is a terjesztő zsebébe csusszan. 
Kiadói részről mondjuk megjön az eladásból származó bevétel fele, amiből bizony finanszírozni kell a következő könyv fordítását, szerkesztését, tördelését, borítóját, a nyomdát, a reklámot... (már amennyiben a befolyt összeg nem arra megy el, hogy a jelenlegi könyvből származó hiteleket kifizessék, mert sokszor ez a helyzet is fennáll). 
Így sajnos, ha egy sorozat kezdő kötete a terjesztőknél nem ér el akkora fogyást, ott a dilemma, hogy miből finanszírozzák a második rész megjelenését.
Mondjuk, hogy a kiadónak vannak ilyen esetekre tartalékai. Mondjuk, hogy vannak ismerősei a nyomdánál, akik hajlandóak valamennyit hitelezni, hogy a második rész is megjelenhessen, mert az a néhány száz rajongó bizony várja, követeli, de sajnos a második rész fogyási mutatói még kevesebbet mutatnak, mint az első regény esetében. 
Nincs több tartalék, nincs több hitel, és egy kiadónak ilyenkor döntést kell hozni. 
Nem szép, ők sem örülnek neki, de muszáj. 

Sajnos az is általános jelenség, hogy a terjesztők "saját kutyájuk kölykét" tolják a vásárló arcába. 
Mit is jelent ez? 
Hát, hogy azokat a könyveket teszik a kirakatba, azokat teszik kiemelt helyre, amelyekkel jobb a szerződés, vagy motiválóbb az üzleti érdek. A másik kiadó könyve pedig - ha egyáltalán kijut a boltba, mert előfordul, hogy nem, vagy nem olyan mennyiségben -  ki sem kerül, csak hátul csücsül a bolt raktárában, ha esetleg valaki mégis kifejezetten azt keresné, akkor tudjanak adni belőle. 

És miért is írtam ezt le századszorra, ezredszerre? 

Mert bizony a kiadóknak lehet segíteni, lehet őket támogatni, hogy ne hagyjanak félbe sorozatokat, ne kelljen elhalasztani megjelenéseket, vagy törölni bizonyos könyvetek a tervezetből. 

Ez nem jelent mást, minthogy érdemes magától a kiadótól beszerezni a könyvet (már amennyiben van erre lehetőség, persze). Sok kiadó felismerte már, hogy jobb, ha saját webshopot indít, és így igyekszik értékesíteni a könyveit, és eljuttatni őket az olvasók kezébe. 

De miért is jó dolog a kiadótól vásárolni? 


  • Mert megjelenés után nem kell kivárni azt a (jobb esetben) másfél hetet, amíg a könyv ténylegesen a könyvesboltok polcaira kerül. Kiadótól rendelve megjelenés után akár már másnap, harmadnap is kezedben lehet az áhított regény. 
  • Mert mindig vannak kedvező ajánlatok, és általában az előrendelési kedvezmény is jóval nagyobb, mint a terjesztőknél. Minimálisan 30-35% szokott lenni, de egyes esetekben ennél akár több is. 
  • Teljes sorozatokra is remek ajánlatok vannak, vagy sokszor csomagolnak ajándék könyveket a rendelés mellé, esetleg könyvjelzőt, más apró figyelmességet. 
  • Mert többféle szállítási opció közül is lehet választani: pickpack pont, posta, személyes átvétel.

Rendben, azt én is aláírom, hogy aki nem tudja megoldani a személyes átvételt, és postára, vagy átvételi pontra kéri a csomagját, bizony szállítási költséget fizet. És igen, ez a költség nagyrészt kiváltja a százalékos kedvezmény előnyét. 
De őszintén (és nem azért mondom ezt, mert engem is annyira felvetne a pénz), inkább költök ötszáz forinttal többet, és lemondok a kedvezményről, de a vásárlásom teljes összegével a kiadót támogatom, hogy adott esetben ne kelljen elkaszálni a szeretett sorozatot azért, mert egyszerűen nincs keret kiadni a második, harmadik, sokadik részt. 

Tehát, amondó vagyok, hogy aki teheti, és van lehetősége rá, inkább egyenesen a kiadótól rendeljen könyvet, és gondoljon úgy erre, mint egy befektetésre, ami további sok remek könyvben térül meg. 

Kiokoskodtam magam, megyek aludni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése